Tűzjelző berendezések

Kézi jelzésadóA tűzjelzésre alkalmas berendezéseket általánosan két csoportba soroljuk. Vannak a saját célra felszerelt készülékek, ami lehet akár önálló tűzjelző központ, vagy riasztó központra kötött szénmonoxid, vagy hő-, és füstérzékelő is. Engedélyhez kötött tűzjelző berendezés kell, ahol azt az illetékes Katasztrófavédelmi Igazgatóság előírja. A kivitelezést csak  vizsgával rendelkező szakember végezheti, a hatóság részéről engedélyezett terv alapján.


A beépített tűzjelző berendezések közvetett hatósági átjelzésére hivatott EN 54-21 /2006-os szabvány (a 6 év türelmi idő lejártával) 2013. március 31.-ei hatállyal kötelezővé válik. Jelentős változások:
– A beépített tűzjelző berendezés átjelzéseinek 95%-a 15 másodpercen belül; az összes átjelzésnek maximum 20 másodpercen belül a távfelügyelethez be kell hogy érkezzen.
– A tűzjelző berendezések távfelügyeletét ellátó civil diszpécserszolgálatnak (mint szolgáltatónak) az összes rendszerére havi szinten legalább 99,8%-os rendelkezésre állást kell biztosítania, ez a tényező éves szinten pedig nem lehet kevesebb mint 99,5%.

  Ezeket a feltételeket, a civil távfelügyeletek a hagyományos távjelző eszközökkel a továbbiakban nem tudták vállalni. Megoldást a szakemberek a dupla távjelző eszközök bevezetésében látják. Erre a feladatra, megfelelő lehet két különálló GPRS készülék külön-külön távközlési szolgáltatóval, vagy a két SIM kártyás, két független mobilszolgáltatón keresztül történő adatkommunikációval dolgozó készülék is.

Íme három készülék ami minősített, és megfelel erre a célra:

1. Procom GPRS készülék
Jellemzői: két független mobilszolgáltató SIM kártyán keresztül történő dupla adatkommunikáció. A készülék dobozolt változata beépített felügyelt tápegységgel rendelkezik. Háttér támogatás: TELL TEX Szerverek + TMS szoftver.

2. Pager 3 Z6 készülék
Jellemzői: egy SIM kártyás GPRS átjelző berendezés. Ha szeretnénk, hogy megfeleljen az átjelzés a szabványnak, akkor ebből 2db-ot felhasználva, különböző szolgáltatón keresztül történő adatkommunikációval történő átjelzés szükséges.
Háttér támogatás: TELL TEX Szerverek + TMS szoftver.

3. TELL DUALCOM készülék
Jellemzői: dupla SIM kártyás, dupla ipari mobiltelefonnal egybeépített, GPSR kommunikátor, beépített 6 db univerzális vezérlő kontaktussal (tűz gátló ajtók, hő és füstelvezető rendszerek, liftek stb.) vezérlésére. Ez a készülék SIA protokollon működik.
Háttér támogatás: a DUALCOM rendszer TELLMON vevővel működik együtt, mely zárt APN hálózaton keresztül kommunikál a tűzátjelző adapterekkel. Ez a rendszer is két független mobilszolgáltató rendszerét használja és a TMS szoftverrel felügyelhető.

A 259/2011-es kormányrendelet a különböző tűzvédelmi bírságokat is tartalmazza. Ezen bírságok jelentős része nem mérlegelhető, azonnali hatállyal ki kell szabni az ügyintézőnek.!

Kapcsolódó képek: