Behatolást jelző rendszer (riasztórendszer)

Vagyonvédelem kültéren Fontos itt megemlíteni, hogy az elektronikus védelmi rendszer önmagában alkalmazva nem biztosít teljes körű védelmet. A megfelelő biztonsági szint kialakításához az alapkövetelmény a mechanikai védelem. Az elektronikus vagyonvédelmi rendszer csak akkor lehet igazán hatékony, ha azt diszpécserszolgálat felügyeli, és járőr- szolgálat ellenőrzi. A behatolást jelző rendszer segítségével védhetünk épületet és azt körülvevő területet is (kültéren alkalmazható érzékelőkkel).

  A biztonságtechnikai érzékelők szinte minden ember által keltett közvetlen, és közvetett fizikai jelenséget képesek detektálni. Ezek alapján különböztetünk meg érzékelő típusokat: analóg, és digitális passzív mozgás, több elemű mozgás (radaros), infra sorompó, lézersorompó, nyitás, rezgés, fúrás, akusztikus üvegtörés, stb. érzékelőket. Az érzékelők és a rendszer többi perifériája lehet vezetékes, és vezeték nélküli is.

Kapcsolódó cikkek a friss hírek rovatban: Paradox TM50 és az  EVO HD


Hogyan nézz ki egy riasztórendszer a gyakorlatban?

Elengedhetetlenül szükséges hozzá egy riasztóközpont Részletesenakkumulátorral, ami a rendszer lelke. Ahhoz, hogy a készüléket ki-be tudjuk kapcsolni, és hogy az állapotáról információkat kapjunk, szükséges egy kezelőegység is.

 Alapvető, hogy legyen legalább egy kültéri hang-fényjelző (ami szintén tartalmaz akkumulátort), javasolt további kiegészítés a beltéri hangjelző is. Attól, hogy a rendszer helyileg “jelez” még nem biztos, hogy időben tudunk is róla, ezért ajánlatos választani távjelzést, vagy távfelügyeletet (megjegyzés: Előfordulhat, hogy a Biztosító, az elektronikus jelzőrendszert nem veszi figyelembe, ha csak természetes személyt értesítő telefonos jelzéssel vagy távfelügyeleti csatlakozás nélkül (csak helyi riasztásként) működik). Ha az alaprendszer megvan jöhetnek a bemeneti perifériák, az érzékelők. Kell legalább egy nyitásérzékelő a bejárati ajtóra, ez fogja elindítani a kód beütéséig szükséges késleltetést. A kezelő egységet ‘védjük’ egy mozgásérzékelővel is. Általános esetben minden kívülről megközelíthető ablak felülettel rendelkező helyiségbe mozgásérzékelő kerül. Hőmozgás szempontjából kritikus helyiségekbe (kazánház, garázs, cserépkályha, stb.) mikrohullámú érzékelővel kombinált mozgásérzékelőt helyezünk. Ezzel nagyjából körül is írtunk egy átlagos beltéri riasztórendszert. Ha lehetőség engedi szerencsés minden nyílászáróba nyitásérzékelőt szerelni, ahol helyiségenként akusztikus üvegtörés érzékelők, elhelyezésével héjvédelmet alakíthatunk ki (ez a megoldás pl. éjszakai élesítésre használható).

Kapcsolódó képek: