Biztonsági kamerák hanyagul telepítve

Az egyik kanadai hírportál munkatársa hívta fel a figyelmet, egy új weboldalra, ahol a felelőtlenül elhelyezett biztonsági kamerák képeit tették elérhetővé. A gyári jelszavakon hagyott kamerák az InSecam.com weboldalon megjelennek. Az említett oldal az IP-címe alapján moszkvai eredetű. Hónapokkal korábbi orosz fórumokon megosztásra kerültek már privát IP kameráról, és analóg „zárt láncú” kamerarendszerekről származó felvételek, de ebben a formában most találhatók meg először az interneten. A hanyagul telepített, és felderített kamerák száma több százezres nagyságot képvisel, összesen 152 országot érint. A lista elég változatos, szerepel például rajta Thaiföld, Szudán, Új-zéland, Columbia, Törökország, Anglia, valamint sok európai ország is. Magyar vonatkozását tekintve 402 ilyen kamera elérhető el ez interneten, és ezek az alábbi városokban találhatóak:

kamerák gyári beállításokkal

Baja, Budapest, Budaörs, Cegléd, Debrecen, Dunaújváros, Domaszék, Ebes, Edelény, Érd Esztergom, Fehérgyarmat, Felsőzsolca, Füzesgyarmat, Gyomró, Győr, Győrújbarát, Hódmezővásárhely, Jánoshalma, Jászberény, Jászdózsa, Kaposvár, Kazincbarcika, Kecskemét, Keszthely, Kiskunlacháza, Kocsér, Komárom, Kőszeg, Kunhegyes, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagymaros, Nyíregyháza, Pécs, Rudabánya, Siófok, Sirok, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tapolca, Tatabánya, Törökbálint, Újhartyán, Vác, Veresegyház, Veszprém, és Zalaegerszeg.

Azonosított gyártmányok:
AvTech, és Hikvision digitális rögzítők, Foscam, Panasonic, és Linksys IP kamerák

 Aki ráismer saját házára, üzletére, vagy irodájára, haladéktalanul változtassa meg a gyári jelszavakat, valamint e-mail-ben jelezze a weboldal üzemeltetőjének a link eltávolítását.

 A weboldal rendszergazdájától származó (november 3.-ai) leveléből kiderült, hogy ez idáig még senki nem kérte, egyetlen kamera képének eltávolítását sem. “Az emberek többsége nincs tisztában a problémával.” A kamerák hozzáadásának folyamata teljesen automatikus, a rendszer több ezer kamerát fedez fel hetente. A honlap célja, hogy rávilágítson a nem megfelelő szintű felhasználói biztonságra. “Ez a probléma eddig is létezett, de az elmúlt években nem vették ezt komolyan.” A honlap készítőinek a véleménye szerint, az egyetlen megoldás ha pánikot keltenek a médiában, mert arra nincs lehetőség, hogy egyesével keressék fel a kamerák tulajdonosait. Az oldal abból a megfontolásból készült el, hogy tudatosítsa az emberekben, mennyire fontosak a biztonsági beállítások. Érdekesség, hogy ahogyan a média nevezi „fehérkalapos hackerek” etikus módon kezelik a problémát, céljuk a kockázatra való figyelemfelhívás, nem a károkozás. A honlap a legújabb, és talán a legnagyobb példája annak is, hogy a személyes adatok védelme mennyire sérülékeny a mai világban. Bebizonyosodott, hogyan lehet hanyagul beüzemelt biztonsági kamerából akár bűnözést segítő eszköz is.

 Az informatikai világban előforduló biztonsági résekkel az emberek többsége tisztában van, de ezek mégis gyakran elbagatelizálódnak. Ezért a hozzáértők feladata, hogy foglalkozzanak a problémával, ezzel ennek jelentőségét is magasabb szintre terelik. A szakértők megemlítik, a gyártói felelősség kérdését is, abban az értelemben, hogy amikor a rendszert üzembe helyezik, kényszerítse a rendszertelepítőt a gyári kód megváltoztatására.

dátum

Közzétéve                                                                                        visszalépés hírek->
2014. november 9.

Kapcsolódó képek: