Merre tart a videó megfigyelés? Milyen lesz a felbontás, tömörítés, kiértékelés?

A CCTV rendszerek elterjedésétől Resolutions kezdődően a 90-es évek közepéig az analóg szabvány volt meghatározó. Európában a fázist váltó sorok képfrissítése (PAL szabvány – 576TVsor) a villamos hálózati frekvenciához igazodott, a mozgó képkocka 50 fél képkockából állt, ez 25 kép/másodperc  megjelenítést eredményezett.

  A számítástechnikai ugrásszerű fejlődésének következtében a 4:3-as képarány keretei közül való kitörést a 16:9-es HD (1280*720) felbontás jelenthette, amit viszonylag gyorsan követett a FULLHD (1920*1080) azaz a 2 megapixel képtartalom. A biztonságtechnikában a PC alapú videó rögzítő rendszerek mellett, a célhardverek elterjedése is kezdetét vette. A technikai fejlődések a kamerák fejlesztését is inspirálták, az analóg kamerákban használatos, (évtizedeken keresztül fejlesztett) CCD chippek fényérzékenysége jó ideig a CMOS technológia számára elérhetetlen volt. A csatát a magas felbontású képek real-time (valós idejű) megjelenítése, és rögzíthetősége döntötte el. Mára a 3, és az 5 Megapixeles (2048*1536, és 2560*1920) felbontású kamerák a videó-megfigyelő rendszereknél elérhető technológiának számítanak, tekintve, hogy ezen a felbontásokban a real-time rögzítés nem elsődleges szempont.

  A rögzített képek tömörítését (digitális technológia megjelenéskor) az MPEG kódolás uralta. A magasabb felbontás magasabb tömörítést is kívánt, ekkor jelent meg a H.264 tömörítési szabvány. A gyors fejlődés a 4G mobiltechnológia mellett, az Ultra HD vagy más néven 4K (3840*2160) felbontású kamerák fejlesztését is elősegítette. A hatalmas adatmennyiség átvitelének könnyítésére az eddig használatos H.264 tömörítést lassan leváltja a H.265 (HEVC) szabvány. Az új tömörítési eljárás kettős kódolású, 25-30%-al hatékonyabb a korábbitól, a maximálisan támogatott felbontás pedig 7680*4320.

H.265

  Felmerül a kérdés minek ekkora adatmennyiség, ki fogja ezt kiértékelni? Az ipari IP technológiában a magas felbontás a szoftveres funkciók hatékonyabb működését segítik. Az eddig használt „elhagyott tárgy” „kijelölt területen belüli mozgás” és az arcfelismerés mellett akár viselkedés vizsgálat is lehetségessé vált. A helyi, valamint távoli rögzítés mellett a felhő-alapú videó megfigyelő rendszerek jelentik a jövőt.

  • VIVOTEK nemrég bejelentette kamerái integrációját, mely támogatja a Stratocastot, a Genetec felhő alapú videokamerás megfigyelőrendszer-szolgáltatását, illetve a közeljövőben támogatni fogja a Genetec Security Centerben levő H.265 kamerákat. Stratocast lehetővé teszi az ügyfeleinek, hogy gyorsan telepíthető, megbízható és könnyen kezelhető videó megfigyelő rendszert kapjanak, amely elkerüli a helyszíni hardver bonyolultságát, és biztonságosan rögzíti a videó felvételt a felhőben.
  •  „A 4K új videó biztonsági szabvány, – mondta a Sony Professional Solutions Europe alelnöke Katsunori Yamanouchi – többről szól, mint csupán a megnövekedett felbontásról. Ezzel potenciálisan bővül az ipari kamerák alkalmazása, segítve a biztonsági és felügyeleti megoldásokat. A megnövelt felbontás nagyobb területet fed le, javítja a helyzet felismerést, ezzel biztosítva, hogy semmi nem tűnhet el. Ezek az előnyök segítenek a biztonsági szakembereknek, csökkentik a telepítési és üzemeltetési költségeket, azzal, hogy kevesebb kamerára van szükség egyes területeken.”
  • “Nyilvánvaló, H.265 egyik legfontosabb tömörítési szabvány, amely lehetővé teszi számunkra, az UHD megoldásokat, mint például a 4K vagy akár a 8K, ami mindenképpen a videó-megfigyelő rendszer fejlődési iránya.” nyilatkozta James Wang, Dahua Technology termék igazgatója.

dátum

Közzétéve                                                                                        visszalépés hírek->
2015. június 27.                                                          visszalépés kamera rendszer->

Kapcsolódó képek: