AHD kamera rendszerek

  Alig telt el néhány év, az analóg nagy felbontású technológiák (HD-CVI, HD-TVI) után újabb mérföldkőhöz érkeztünk, megjelent az „Analog High Definition Serial Digital Interface”. Rövidítve AHD vagy AHD-SDI. Magyarul egyszerűen: kompatibilis analóg nagy felbontásnak lehetne elnevezni.

analóg felbontás

  Ezen technikai megoldás (magyarországi viszonylatban is nagyszámú) alacsony felbontású videó-megfigyelő rendszereknél jelenthet mostantól új alternatívát. A technológia lényege, hogy az analóg (D1) képtartalom maximumát jelentő 960H (960*582) felbontás támogatása mellett -egy megfigyelő rendszeren belül- párhuzamosan használhatóvá válik a HD (1280*720) és a FULLHD (1920*1080) felbontás is!

  Az első DSP/ISP lapkakészletet (NVP6114) a Dél-Koreai Nextchip gyár készítette 2014-ben. Ekkor még csak az AHD 1.0 (AHD-L) verzió létezett, ami az analóg és a HD felbontást kezelte „egyidejűleg ”. Jelenleg az AHD-H chipkészlet magyarországi tesztelése folyik, ez a típus már a FULLHD kamerák képeit is fel tudja dolgozni valós időben.

Miért is érdekes ez?

Tételezzük fel, hogy van egy 16 kamerás rendszerünk, ahol a falban lévő analóg (koaxiális) kábelezés nem ad lehetőséget más vezeték elhelyezésére. Szeretnénk néhány kamerát nagyobb felbontású kamerára cserélni, és a vezeték nélküli kamerát nem preferáljuk. A megoldás, hogy a meglévő analóg rendszerünk rögzítő egységét lecseréljük AHD rendszerű rögzítőre, valamint néhány „fontosabb” helyre nagy felbontású kamerát telepítünk.

Hogyan lehetséges?

Az új AHD rögzítő “TRIBRID”, vagyis amellett, hogy IP kamerákat (Onvif, NetIP protokoll támogatás) is kezel, hagyományos analóg kamerák is csatlakoztathatóak hozzá. Továbbá az új kamerák analóg, és AHD módban is használhatóak.

Mennyibe kerül?

Az AHD rögzítőegység a piacon lévő komolyabb analóg rögzítőegység árával hasonló árban beszerezhető. A kamerákat tekintve, már az új a készülékek HIBRID rendszerűek, vagyis analóg, és AHD üzemben is használhatóak, ezért kissé drágábbak az analóg kameráktól.

Úgy gondoljuk itt az idő, hogy kijelentsük a “hagyományos” alacsony felbontású analóg megfigyelő kamerák korszaka lezárult, a digitális technológia az utolsó visszafele kompatibilitási lépést is megtette. A vezető gyártók ezek után az analóg alkatrészek utánpótlását több funkciós, nagyobb tudású termékekkel valósítják majd meg.

dátum

Közzétéve                                                                                        visszalépés hírek->
2015. augusztus 21.                                                   visszalépés kamera rendszer->

Nagy felbontású analóg videó-megfigyelő rendszerek Google+ link

Kapcsolódó képek: